Yabancı Uyruklu Öğretim Üyesi İstihdamı İşlemleri
A-DEĞERLENDİRME
1-Yabancı uyruklu personel istihdamına ilişkin sürecin işe alım ile ilgili bölümü Öğretim Üyeliğine Yükseltilme ve Atanma Yönetmeliği’nin ilgili maddeleri (profesör, doçent ve doktor öğretim üyesi atama maddeleri) ile aynı olup tek farklı yanı ilan aşamasının olmaması ve değerlendirme neticesinde Yabancı Uyruklu Öğretim Elemanı İstihdamıyla İlgili Usul ve Esaslar uyarınca belirlenen şartları yerine getirdiğine dair belgelerin eklenerek Yükseköğretim Kurulu Başkanlığına teklifte bulunulmasıdır.
2-İlgili birim ve makamlarca yapılacak görüşmeler neticesinde hizmetine ihtiyaç duyulan öğretim üyeleri 3. adımda belirtilen usul ile başvurularını;
*Profesör ve doçent adayları Personel Daire Başkanlığına,
*Doktor öğretim üyesi adayları ilgili dekanlığa dilekçe ile yaparlar.
3-Dilekçe ile müracaatta bulunan öğretim üyesinden, yönetmelikle belirlenen değerlendirme süreçlerini tamamlama üzere
-Doçent ve doktor öğretim üyesi adayı için 4
-Profesör adayı için 6 takım olmak üzere, muhteviyatı;
*ÖZGEÇMİŞ (Fotoğraflı) -YAYIN LİSTESİ
*NİYET MEKTUBU (İYTE Minimum Akademik Yükseltme ve Atama Ölçütleri İle İlgili Esaslar Madde-2 uyarınca)
*BAŞVURULAN KADROYA İLİŞKİN PUANLAMA FORMU VE DEĞERLENDİRME FORMU
(İYTE Minimum Akademik Yükseltme ve Atama Ölçütleri İle İlgili Esaslara Uygun Hazırlanan)
*LİSANS DİPLOMASI (Konsolosluk veya Noterlerce Onaylanmış Tercümeleri ile birlikte)
*YÜKSEK LİSANS DİPLOMASI (Konsolosluk veya Noterlerce Onaylanmış Tercümeleri ile birlikte)
*DOKTORA DİPLOMASI (Konsolosluk veya Noterlerce Onaylanmış Tercümeleri ile birlikte)
*DOÇENTLİK BELGESİ
(Sadece doçent ve profesör adayları için. Belge bulunmayan ülkeler için bu unvanda çalışmışlığını gösterir resmi belge)
*YABANCI DİL BELGESİ
(veya Yönetmelikte ve Esaslarda belirtilen düzeyde İngilizce yeterliğini kanıtlayıcı belge)
*BAŞLICA ESERİ (Sadece profesör adayları doçent unvanı aldıktan sonraki eserlerinden birini başlıca eser olarak belirtmek zorundadır.)
*DOKTORA TEZİ
*ÇALIŞMA VE YAYINLAR’dan
oluşan başvuru dosyasını hazırlayarak ilgili birime teslim etmesi istenir.
4-İYTE Minimum Akademik Yükseltme ve Atama Ölçütleri İle İlgili Esaslar’ın 3. maddesi uyarınca başvurular, değerlendirme yapılmak üzere komisyona sevk edilir.
5-Niceliksel olarak uygunluğu onaylanan başvurulardan doktor öğretim üyesi adaylarının dosyaları Dekanlıkça, profesör ve doçent adaylarının dosyaları Rektörlük makamı adına Personel Daire Başkanlığınca Öğretim Üyeliğine Yükseltilme ve Atanma Yönetmeliği’nin ilgili maddeleri kapsamında belirlenecek bilim jürilerine gönderilir.
6-Jüri üyelerinin raporlarının tamamlanması neticesinde doktor öğretim üyesi adayının atanmasına ilişkin alınacak Fakülte/Enstitü Yönetim Kurulu Kararı ile birlikte Dekan/Müdür teklifini Rektörlük Makamına sunar.
7-Profesör ve doçent adaylarının raporları ise Personel Daire Başkanlığınca Enstitü Yönetim Kurulu’na sevk edilir.
8-Rektörlük Makamınca adaylardan atanması uygun görülenlere ilişkin teklifler Yükseköğretim Kuru Başkanlığına Personel Daire Başkanlığı aracılığı ile iletilir.
B-TEKLİF
1-Değerlendirme aşaması sonucu yeterliği sağladığı belirlenen yabancı uyruklu öğretim elemanlarının atama teklifleri, Yabancı Uyruklu Öğretim Elemanı İstihdamıyla İlgili Usul ve Esaslar’da belirtilen şartların sağlandığına dair belgelerin eklenmesi ile Yükseköğretim Kurulu Başkanlığna yapılmaktadır. Değerlendirme sonucunda yapılacak teklife esas olmak üzere adaya ait;
* Pasaport fotokopisi (varsa Türkiye’ye son giriş yaptığı sayfanın da eklenmesi ile) |
* Yabancı Uyruklu Bilgi Derleme ve Kimlik Formu (16668 sayılı yazımız eki) |
*İlk Defa Çalıştırılacak Yabancı Uyruklu Öğretim Elemanlarına İlişkin Bilgileri Gösterir Tablo (6 Mayıs 2000 tarihli ve 24041 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan) |
* Fotoğraf (1 adet Biyometrik) |
* Çalışma İzni Talep Formu |
* İYTE Yabancı Uyruklu Öğretim Elemanlarının Çalıştırılması veya Bir Üst Unvana Yükseltilmeleri Bilgi Formu |
bilgi ve belgelerinin ilgili birimlerce derlenerek Yabancı Uyruklu İnceleme ve Değerlendirme Komisyonu tarafından incelenmek ve Yükseköğretim Kurulu Başkanlığına iletilmek üzere Personel Daire Başkanlığına gönderilmesi gerekmektedir.
C-ATAMA VE ÇALIŞMA İZNİ
1-Yükseköğretim Kurulu Başkanlığınca uygun bulunan öğretim üyelerinin çalışma izin işlemleri Kasım 2021 yılından itibaren Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Uluslararası İşgücü Genel Müdürlüğüne ait Yabancıların Çalışma İzinleri Başvuru Sistemi üzerinden elektronik olarak yapılmaktadır.
2-Söz konusu izin işlemlerine esas çalışma ön izin numarası ile ilgiliye yukarıda verilen aşamalarda derlenen verilerden oluşan bilgiler sisteme girilerek başvuru yapılmaktadır. Bu aşamada;
*Kişi yurtiçinde bulunuyorsa herhangi bir işleme tabi olmaksızın
*Kişi yurtdışında ise en yakın Türk Konsolosluğuna giderek kendisine ulaştırılacak (e-posta, faks, sosyal iletişim kanalları vs.) YÖK izin yazısı ve eki ile çalışma izni müracaatında bulunması ve kendisine verilecek REFERANS NUMARASInı işlemlerini devam ettirmek üzere kurumumuza iletmesi beklenir.
(Sistem kişinin imzalı iş sözleşmesini [Tip Sözleşme] de istediğinden bu belgenin de imzalattırılarak taranıp gönderilmesi sağlanır)
3-Yapılan başvurunun uygun bulunması halinde Çalışma İzin Belgesinin düzenlenebilmesi için “ÇALIŞMA İZNİ HARÇ TUTARI”nın ve “DEĞERLİ KAĞIT BEDELİ”nin ödenmesi gerekmektedir.
492 sayılı Harçlar Kanunu ve 210 sayılı Değerli Kağıtlar Kanunu hükümleri uyarınca;
– 1386.2 TL Çalışma İzni Harç tutarının (2022 yılı için belirlenen tutar) 9130 kodlu hesaba tek makbuz ile,
– 160 TL Değerli Kağıt Bedelinin (2022 yılı için belirlenen tutar) 9267 kodlu hesaba tek makbuz ile olmak üzere 2 ayrı makbuz halinde, yabancı uyruklu şahsın 99 ile başlayan yabancı kimlik numarası beyan edilerek ve tam olarak (istenilen miktardan eksik veya fazla yatırılması halinde işlem sonuçlandırılamamaktadır) yatırılması gerekmektedir.
Bu ödemeler yurtiçinde bulunan Kamu Mevduat Bankalarının (Ziraat, Vakıf, Halk) şubelerine yapılabildiğinden başvurusunu yurt dışından yapmış ancak işlemlerinin tamamlanmamış olması sebebiyle ülkemize henüz giriş yapmamış öğretim elemanına ilgili birimin yardımcı olması beklenir.
4-Çalışma İzni alınan yabancı uyruklu personelin göreve başlayışı ilgili birim tarafından yazı ile Personel Daire başkanlığına bildirilir ve Sigortalı İşe Bildirgesi düzenlenir.
5-İlgili personelden sözleşme ücreti ile görevlendirme süresi, bir yarı yıl ise yalnız kendisi için, görevlendirme süresi iki yarı yıl veya daha fazla süreli olduğu takdirde kendisi ve eşi için ülkesinden gelme ve gitme masrafları ödenir. Bu ödemelerin yapılabilmesi için ilgilinin biletlerini ve evlilik cüzdanını beyan etmesi yeterlidir.
6-Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Uluslararası İşgücü Genel Müdürlüğünce ilgili adına düzenlenen Çalışma Kartı kişiye teslim edilir.